Artėjant šventėms atėjo laikas pasigaminti savadarbių aromatizatorių. Per kalėdines atostogas noriu pasidalinti su Jumis keliais receptais. Pirmas receptas apie kurį kalbėsiu šiandien yra skirtas šaltam vandeniui (vėlyvas ruduo, žiema, ankstyvas pavasaris), naudojamas gaudant kuojas. Antras receptas skirtas vasarai, gaudant baltą žuvį (daugiau skirtas karšiams), bet apie jį truputį vėliau. Kiekvieną žiemą, prieš Kalėdas, dauguma prekybos centrų prisipildo saldžių ir sultingų mandarinų, kurie daugumos iš mūsų papuoš šventinį stalą
. Suvalgius mandarinus neskubėkit išmesti žievelių, jų mums prireiks aromatizatoriaus gamybai. Nežinau kas pirmas ir kada sugalvojo aromatizuoti jaukus mandarinų – apelsinų žievelėmis, bet daugumos Europos vandens telkiniuose jis veikia labai gerai (pritraukia stambias kuojas). Mėgstamas tarp sportininkų ir mėgėjų žvejų. Manau verta ir mums išbandyti jį savo telkiniuose (kas dar nėra bandęs). Prekyboje pasitaiko ir firminių citrusinių aromatizatorių
, bet pasigaminti tokį aromatizatorių yra labai paprasta. Tiesiog, reikia surinkti reikalingą mums kiekį mandarinų – apelsinų žievelių ir jas išsidžiovinti
. Prieš žvejybą žievelės susmulkinamos kavamale
. Naudojama proporcija būtų: 0,5 – 1,0 arbatinis šaukštelis 1 kg. sauso jauko. Aromatizuoti jauką reikėtų žvejybos metu, tada aromatas daug sodresnis ir gana ilgai vilioja žuvį (perdozavimas išbaidys). Pagreitinti žievelių džiūvimo procesą galima elektrine džiovykla, o be jos, žieveles geriau supjaustyti mažais gabaliukais
ir džiovinti atokiau nuo saulės spindulių, kambario temperatūroje. Išdžiovintas žieveles laikyti popieriniame maišelyje, sausoje vietoje.
Linkiu visiems linksmų Šv. Kalėdų ir gražių laimikių 2016 metais.